TRANSPARENS BEHÖVS, INTE MOTSATSEN

Kategorier Utlandsspionage

I svenska FN-förbundets måldokument, som antogs på kongressen i somras, står bland annat att ett mål är: ”Ett starkare och bättre FN”. Dokumentet förklarar vidare att: ”Ett bättre FN är ett FN som är mer transparent, effektivt, öppet och relevant för människor i medlemsländerna. För att reformera och bygga ett bättre och starkare FN krävs
medlemmarnas politiska … stöd”.

Tyvärr tycks Sveriges regering inte arbeta för det med transparens och öppenhet, på ett sådant sätt som man skulle önska, utan snarare tvärt om. Nu återkommer regeringen om en ny lag om utlandsspioneri, trots stark kritik.

Oisín Cantwell varnar hur en sådan lag kan hämma publicering av missförhållanden inom FN: ”det hade kunnat bli brottsligt att exempelvis publicera FN-tjänstemannen Anders Kompass larm om att franska styrkor i Centralafrikanska republiken begått grova övergrepp mot barn”.

Det finns alltför många exempel på de destruktiva saker som en tystnadskultur kan leda till.

Nu är det hög tid att FN-förbundet kraftfullt protesterar.

1 kommentar till ”TRANSPARENS BEHÖVS, INTE MOTSATSEN

  1. Riksdagen antog tyvärr lagen om utlandsspioneri, som börjar gälla den 1 januari 2023, och från FN-förbundet hördes inte ett ljud vad jag märkte

Lämna ett svar