1900-TALETS STÖRSTE STATSMAN

Kategorier Dag Hammarskjöld

I Köpings FN-förening planerar vi att på vårt årsmöte ha en reflektion av den pensionerade prästen Per Larsson över Dag Hammarskjöld. På grund av Corona-situationen är årsmötet tyvärr uppskjutet. Så länge passar jag på att här dela lite av det jag själv snappat upp om Hammarskjöld.

Hammarskjöld var FNs generalsekreterare från 1953 till sin död 1961, då flygplanet han färdades i kraschade nära Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Han har beskrivits som 1900-talets störste statsman, bland annat av den tidigare amerikanske presidenten John F Kennedy. Hammarskjöld tilldelades postumt Nobels fredspris 1961.

En biografi om Hammarskjöld som Per tipsat mig om är Hammarskjöld: A Life av Roger Lipsey. Hoppas själv få tillfälle att läsa den snart. Boken har fått fina recensioner i bland annat New York Journal of Books och även av svenska läsare. Jag har förstått att boken handlar mycket om Hammarskjölds andliga sida och knyter an till Hammarskjölds egen bok Vägmärken, som gavs ut efter hans död.

Borisprojektet av Sixten Svensson är en annan bok som bland annat tar upp omständigheter kring Hammarskjölds död. Många anser numera att det var ett mord (eller ett försök som provocerade fram en olycka). Jag har läst Borisprojektet och tycker det är en väldigt speciell och läsvärd bok, inte bara på grund av bokens sensationella avslöjande kring bolaget Crypto AG (vilket handlar om mycket mer än Hammarskjöld), utan också för vad som hänt efteråt. När boken gavs ut 2016 på Vaktel förlag fick den inte mycket uppmärksamhet, utan många tidningar skrev om bokens innehåll först efter att Washington Post skrivit om ämnet (dock inte om Hammarskjöld) i början av 2020. Att avslöjandet inte gavs mer uppmärksamhet i massmedia 2016 är en del av skandalen (vilket skulle kunna ha bidragit till att CIA tycks ha kunnat lura svensken Andreas Linde att köpa en del av bolaget). Vissa tidningar nämner inte ens att att huvuddelen av avslöjandet gjordes redan 2016 av Sixten Svensson.

Det har även gjort stort intryck på mig att läsa att en legosoldat erkänt att han skjutit ner flygplanet och en flygteknisk bedömning av händelseförloppet.

Uppdatering i juni 2020: Det uppskjutna årsmötet blir den 9 augusti kl 15:00 på Träffpunkt Cramen (Nibblesbackevägen 19). Då kunde tyvärr inte den tilltänkte föredragshållaren Per Larsson komma. Därför kommer istället journalisten och filmaren Andreas Rocksén och berättar om filmen han producerat om Dag Hammarskjöld. Om du vill så se gärna den resulterande TV-serien Fallet HammarskjöldSVT Play innan. Det bjuds också traditionsenligt på smörgåstårta. Alla intresserade är välkomna – men om du inte är medlem ännu så anmäl dig innan på info@fndebatt.se

Lämna ett svar